OM OSS

Vilka är vi?

Djuren

Kråkladan

Hitta hit

Dagbok

Gästbok

Länkar

Dagbok över speciella händelser hos oss på Kråkriset

25 november 2014

Vid dryga 31-års ålder åkte idag Faxi till himlen. Allt gick odramatiskt till och det kändes som han var redo för att gå vidare. Han var fullt frisk, och flockledare i hagen till sista timmen, men tappade under sista året hastigt i hull trots intensiv stödutfodring. Många av våra besökare har mött honom betandes i gräsmattan. Han finns kvar i våra minnen och får även stanna kvar på hemsidan med lista över våra hästar.

Lars-Göran

17 juli 2013

Det var länge sedan vi skrev något här. Det betyder förstås inte att inget händer hos oss och hästarna, snarare tvärtom, så det blir svårt att hinna med. Men, idag hände något så speciellt att det måste noteras.

Idag förvandlades stallbacken till en "filmstudio". Kunst och Svala agerade huvudaktörer i ett drama där bröllopsparet missat taxin till kyrkan men hittar två hästar och drar iväg i full galopp till kyrkan. Klicka här så kommer ni till filmklippet (men titta gärna på hela filmen, den är underhållande)

Lars-Göran

26 juni 2011

Årets första ridläger har passerat med 5 glada tjejer som deltagare. Första dagen låg fokus på ridbanan, där var och en fick ett beting att klara. Senare på kvällen blev det skymningstur i skogen, som dessvärre inte gav så mycket utdelning vad gäller vilda djur - eller kanske dessbättre enligt vissa av deltagarna.

Andra dagen blev det långritt. Dryga 6 timmar tillbringade vi tillsammans med hästarna, med avbrott för grillning och bad vid en av rasterna (se foton nedan). Framåt kvällningen blev det spökhistorier. Mysteriet med det skrapande och bankande ljudet är visst fortfarande olöst.

Tredje dagen blev det hoppning och träning på tornerspel - och alla tog ringen med lansen på den avslutande uppvisningen, i trav eller galopp!

Oj vad kul vi hade, det här gör vi gärna om!

Lars-Göran, Mirre och Christel

de flesta av våra hästar gillar att bada........ men ibland behövs det övertalning............ utvilade och på väg mot nya äventyr

14 maj 2011

Vintern försvann och våren kom med en ryslig fart, och i samma takt ökade tillströmningen av ridsugna turryttare. Visst är det något speciellt med våra årstider.

Även ridskolan är nu i full rulljans. Nytt från i år är att vi nu även erbjuder "ridfritids" för de lite yngre barnen - Oj vad mottagliga och koncentrerade de kan vara.

Under senvintern hade vi även lite tråkigheter i hästhagen. Hrimnir fick inflammation i sina bakben och senare även fång. Vi är fortfarande frågande till varför detta hände, men nu är han helt återställd igen och deltar återigen på både turer och i ridskolan - och igår presterade han det bästa galopparbetet någonsin till husses stora glädje. Vilken glädje våra arbetskamrater hästarna skänker oss, men omvänt ibland lika stor oro.

Hästarna ger oss människor balans, avslappning, självinsikt och förmåga att vara tålmodiga. Man kan säga - en annan syn på tiden! Något dagens människor och samhälle så väl behöver. Ibland kommer jag hem från mitt andra arbete, trött och med oro i magen, men redan när jag hämtat in hästarna till kvällens ridlektion infinner sig ett lugn och tillförsikt. Alla "måsten" blir lite mindre viktiga och "nuet" mer närvarande. Hästarna har ett budskap till oss människor. Kom och upplev detta budskap hos oss. Läs gärna också boken "Hästarnas budskap", av K.F.Hempfling.

Lars-Göran

9 januari 2011

Idag gick vi igenom hur det gått för oss under vårt andra verksamhetsår. Vi kunde då konstatera att vi haft totalt drygt 1000 besökande på turridningen och ridskolan tillsammans under 2010. Totalt hade vi ca 150 ridlektioner och ca 500 turryttare. Sammantaget innebär detta drygt en dubblering av ridskoleverksamheten och en ökning med ca 300% för turridningen jämfört med 2009.

Det finns förstås en mängd höjdpunkter under det gångna året som man skulle kunna skriva om, t ex de som valt att fira sin födelsedag hos oss, eller de som fått en tur som överraskningspresent och blivit helt omvända under turen (från "Ni får aldrig upp mig på en sån där" till "Vad snälla de är. Det är ju riktigt kul att rida! Vad kostar en islandshäst?" ).

Några av våra egna upplevelser under året har vi skrivit om nedan, där våra två nya hästtillskott under hösten (Svala och Loppan) förstås var höjdpunkter för oss - och vi tror även för Er besökare.

Tack alla ni som besökt oss under 2010 - och välkomna åter under 2011!

 

10 december 2010

Idag deltog jag på en clinic med Julio Borba (som bl a har 12 års utbildning från Escola Portuguesa de Arte Equestre). Kursen arrangerades av Sveahestar & Vantinge horsecamp, beläget på södersidan av Hallandsåsen.

Ridning kan ske på så många sätt. På ridskolan försöker jag förmedla vikten av avslappning, men det är inte samma sak som inaktivitet. Ridning kräver ett aktivt inre sinne, fokus på vad man vill just nu, men även senare i utbildningen av hästen och ryttaren själv. Denna dag med Julio gav mig stor inspiration i detta ämne (och med inspiration följer fokus). Allt vi gör, eller inte gör, har en innebörd, nu och i framtiden. Ibland är det tur att hästarna är så förlåtande.

Lars-Göran

 

21 november 2010

Idag hade vi avslutningsfest för alla höstens ridskoleelever. Med syskon och föräldrar var vi nära 30 glada och förväntansfulla deltagare.

Vi började på ridbanan med demonstration av kommunikation med hästen vid löslongering och markarbete (Lars-Göran och Hrimnir visade) och Ann-Marie demonstrerade islandshästens alla gångarter, med ökad tölt på Svala som final.

Sen blev det tipspromenad i mörkret (naturligtvis bara med hästfrågor) och vinnaren fick ett presentkort på en turridning. Stallgrillen lyste upp novembermörkret och magarna mättades innan vi drog oss in i ladans värme där det blev lite efterrätt, bokprat och filmvisning (hästföreställningen Appassionata).

Kändes som en fin avslutning på höstens ridskola.

 

Vad gör hästen? Svara till info@krakriset.se

13 november 2010

September och oktober har gått i en rasande fart. Höstens ridskoleperiod går nu mot sitt slut, endast 2 lektioner kvar. Ska visserligen bli skönt med vila för både två- och fyrbeningar, men det börjar redan kännas tomt och tyst på ridbanan.

Turridningen är dock fortfarande i full ruljans, så fortfarande hörs det glada tillrop när tölten tickar igång under uppvärmningen på ridbanan inför turen. För att inte tala om de glada ansiktena som återvänder från turen och lyser upp i höstmörkret - trots idogt regnande senaste tiden.

Under hösten har vi också fått utökning av hästflocken. Svala och Loppan har nu kommit in både i flocken och i verksamheten (se Våra hästar).

 

Paus efter ridskolan.

18-19 september 2010

I helgen deltog jag på en 2 dagars kurs i akademisk ridkonst med Bent Branderup. Under dagarna förklarades böjning, samling/längning, utbildningsfaser, rörelsemekanik, hjälper och mycket mera! Kursen hölls på Stigsbergs Gård i Enköping. På bekvämt avstånd fick man se när Bent tränade 8 olika ekipage, med mycket varierande hästraser och utbildningsnivå (bl a en islandshäst!).

Mycket givande och inspirerande, både till den egna ridningen och tankar att ta med till vår ridskoleverksamhet.

Lars-Göran

 

26 augusti 2010

Ni som går in och tittar på denna sida kanske undrar, "men händer det aldrig något speciellt?". Jo det gör det faktiskt, och så mycket att vi inte ens haft tid att uppdatera hemsidan (fyskäms!).

Sommaren har varit fylld av glada och entusiastiska turryttare av varierande nationalitet, ålder och erfarenheter. Drygt 150 besökare sen midsommar! Tack alla ni som varit här och förgyllt vår sommar!

Nu drar ridskola igång, med dryga 30 elever i veckan under hösten. Ska bli både roligt och spännande! Och till helgen är det ridkurs med Kajsa Ränkfors igen.

 

26 april 2010

Sigrid, Astrid och August på tur med Kunst i vårsolen.

 

20-21 mars 2010

Årets första ridkurs med Kajsa Ränkfors. Snöplogning, skottning, dikningsarbete och god hjälp av solen gjorde att 7 glada ryttare fick se mer och mer av ridbanans sand under helgen. Ryttarens centrering och avslappnade skänklar med fjädrande fotleder var några av helgens ämnen och vi fick alla uppleva hur nöjda hästarna blir med oss när vi lyckas med detta - små saker som ger stora resultat! Nedan visas ett axplock ur helgens aktiviteter. Dessvärre missade vi att föreviga de kulinariska luncherna som anrättats av Niklas Gylfe, en av våra grannar i byn. Kan väl bara skylla på att fotografen då hade trevligare saker för sig än att hålla i kameran.

................ efter ridpasset ................................................................ publik ......................................... tröttande att vara på kurs

................ centrerad sits ............................. rakriktad ...................... höger sluta .................... vänster sluta ............ INTE ok sluta

 

21 februari 2010

Idag red 9 ryttare ut med frustande hästar som lämnade djupa spår i snön, medan ryttarnas fötter släpade i det vita snötäcket som på sina ställen nådde hästarnas magar. Snön föll stilla och väl tillbaka vid stallet var alla klädda av en vit vinterdräkt - än är det VINTER!

 

29 januari 2010

Minus 15 grader och gnistrande snö i solskenet! Jag ger mig iväg i sakta lunk. Hrimnir känns lugn och trygg, men pigg och villig. Jag lägger bak högerskänkeln och rullar iväg i lugn men kraftfull galopp i den djupa snön. Tyglarna hänger fritt och jag låter honom själv välja tempo. Jag sluter ögonen och suger in doften av tallar och granar som passerar oss. Ett rådjur tittar upp i en glänta vi passerar, men sänker sedan huvudet lugnt igen. Jag låter ett tyst "wou" komma över mina läppar. Hrimnir sänker huvudet och saktar in som han blivit lärd - lunkar vidare i sakta skritt och vi viker av från den lilla skogsvägen, in i den djupa granskogen. Jag tänker stilla - "Närmre naturen än så här kan man nog inte komma". Efter en timme vänder vi hem. Nu fortfarande lika upplysta - men av en fullmåne, så stor och rund. En bit från stallet hoppar jag av. Hrimnir vänder huvudet mot mig, en mjuk klapp i pannan, han slickar sig om läpparna. Vi är överens - Vi är båda nöjda!

Lars-Göran

 

16 januari 2010

Idag hade vi besök av 4 tjejer på en 2.5-timmestur. Hästarna var pigga och vid fikat, med munnen full av kladdkaka och grädde, refererar en av deltagarna till den första galoppsträckan - "när det gick så fort att jag inte trodde att det kunde gå fortare, då bara fortsatte de att accelerera. Så fort har jag aldrig galopperat förut".

(Anm. Det är bara ridvana som får chansen att uppleva detta!)

 

10 januari 2010

Idag gick vi igenom hur det gått för oss under det första verksamhetsåret 2009. Vi kunde då konstatera att vi sedan i juli (då vi drog igång på allvar) haft totalt 115 besökande på turridning och totalt hållt 70 ridlektioner (med i snitt 4 elever per lektion). Hur vi hunnit med vet jag inte, men roligt har vi haft, och nu satsar vi på ett ännu mer intensivt 2010.

Det finns förstås en mängd höjdpunkter under det gångna året som man skulle kunna skriva om - ingen nämnd, ingen glömd, som det brukar heta. Men vi kan ändå inte låta bli att nämna möhipporna, då vårt vita sto Dúkka dekorerades med rosa och lila blommor av barnen före turerna - och den blivande bruden sken som en sol!

En annan händelse, från en av ridlektionerna, var när vi skulle testa på galopp och samtidigt hoppa över små hinder. En av eleverna i vuxengrupperna var mycket tveksam till nyttan med detta och var väl i tankarna på väg ut från ridbanan. Men i slutet av lektionen galopperade hon varv på varv över hindrena med ett stort léende på läpparna - måste vi redan sluta? Då vet man varför vi började med den här verksamheten.

Tack alla ni som besökt oss under 2009 - och välkomna åter under 2010!

 

Dúkka redo för möhippa.

För anmälan och tidsbokning ring: 0767 - 91 66 26
Kråkrisets Islandshästar
På islandshästens rygg sitter du lugn och trygg
Webmaster: Henric Ström